حدود خدمات و شرح وظایف مهندس مشاور
مهندس مشاور در پروژه هایی که به آن محول می شود همانند یک رهبر عمل می کند که وظیفه برنامه ریزی و اصلاح و … را بر عهده دارد و متناسب با تخصص خود تصمیم میگیرد. حضور مهندس مشاور در پروزه های گوناگون در حوزه صنعت، عمران، برق، کشاورزی، محیط زیست و … الزامی است. درست است که وظایف مهندس مشاور، مشاوره دادن و راهنمایی است اما پتانسیل این شغل بسیار بیشتر از این تعریف کوتاه است و می تواند به صورت عملی، فنی، مدیریت و … بر پروژه نظارت داشته باشد. البته حدود خدمات و شرح وظایف مهندس مشاور به میزان تحصیلات، سواد و تجربه آن فرد نیز بستگی دارد.
چرا باید از مهندس مشاور استفاده کنیم؟
مهم ترین دلیلی که باعث می شود از مهندس مشاور در فعالیت خود استفاده کنید این است که عملکردی بی طرف دارد. یعنی این شخص بدون در نظر گرفتن منافع مالی و … عمل می کند. اولویت صرفا کیفیت پروژه است. در این راستا حتی ممکن است در مقابل پیمانکار نیز قرار بگیرد. حجم کار مهندسین مشاور بسته به حجم و نوع پروژه متفاوت می باشد. کارهایی از جمله هماهنگی، برنامه ریزی، بازسازی، نقشه کشی و … بر عهده این شخص می باشد و وجود ان در پروژه ضرورت دارد. مهندس های مشاور به تمامی ارگان های دولتی و حتی خصوصی خدمات ارائه می دهند و تمام تخصص خود را به کار میگیرند تا راه حل های خلاق و هوشمند عرضه کنند و پروژه را با بهترین کیفیت به اتمام برسانند.
خدمات مهندس مشاور در پروژه های ساختمان سازی
مهندس های مشاور به صورت مستقل عمل می کنند. ان ها توازن را در بودجه و کیفیت فراهم می کنند. از سری خدمات مهندسین مشاور عبارتند از:
- مطالعات مقدماتی در ارتباط با سرمایه گذاری و مشاوره درباره ان
تحقیق و جمع اوری اطلاعات در شروع کار بر عهده مهندس مشاور است. این اطلاعات باید به صورت منظم و مستند باشد.
- برآورد کردن هزینه اولیه برای شروع کار و همچنین بودجه مورد نیاز نهایی
در براورد کردن این هزینه ها باید احتمالات مختلفی همچون افزایش قیمت متریال، گرانی بازار و … را هم در نظر گرفت.
- نظارت به صورت مداوم بر پروژه و مدیریت ان به صورت میدانی و یا حتی از دور
برای انکه کار به صورت روتین و منظم پیش برود مهندس مشاور باید بالای کار باشد و پیشرفت ان را شاهد باشد و در صورت هر مشکلی ان را رفع کند.
- مشاوره فنی به منظور کمک و پیشبرد بیشتر و سریعتر پروژه
مشاوره های فنی نیز نیاز به تخصص دارند و باید به صورت اصولی انجام شود.
- مطالعه و تحقیق در رابطه با تاثیر های زیست محیطی و اجتماعی
تاثیر محیط زیست بر سازه و برعکس نیز بسیار مهم است و باید به صورت کامل مورد بررسی قرار بگیرد تا بعد ها مشکلی ایجاد نکند.
- اماده سازی طرح های اولیه
شروع هر کاری با طرح اولیه ان استارت می خورد. بدون داشتن طرح چیزی که رد ذهن تیم است مشخص نخواهد بود. این طرح ممکن است بارها دستخوش تغییرا شود و در نهایت بهترین ان انتخاب شود.
مهندس مشاور تمامی این خدمات را به صورت یکجا عرضه نمی کند و کار خود را به صورت گام به گام و در فاز های مختلف ارائه می دهد. اگر بخواهیم شرح وظایف مهندس مشاور را به صورت خلاصه بیان کنیم شامل: مطالعه و تحقیق، اماده کردن طرح اولیه و طرح نهایی، تعیین هزینه، ساخت و بهره برداری پروژه می باشد.
وظایف مهندس مشاور در مقابل مشکلات ایجاد شده در پروژه چیست؟
زمانی که پروژه به هر دلیلی با مشکل مواجه می شود مهندس مشاور باید دست به کار شود و تمامی جوانب ان را بررسی کنید تا بهترین راه حل را پیدا کند. برای مثال: ممکن است هزینه های لازم برای ادامه پروژه بیشتر از مقدار براورد شده باشد، در این صورت در میانه پروژه با کم بود بودجه مواجه خواهید شد. مهندس مشاور باید فکر همه چیز را کرده باشد. چه کوتاهی در کدام مرحله پیش امده؟ هزینه ها برای چه چیزی صرف شده که در حال حاضر کمبود سرمایه وجود دارد؟ تمامی این موارد را باید مورد بررسی قرار دهد و به دنبال راهی برای خلاصی و پشت سر گذاشتن این مشکل باشد. این کار را می تواند با پیدا کردن یک سرمایه گذار حل کند و یا هر راه حل دیگری که بیشترین سود را برای پروژه داشته باشد و در کم ترین زمان انجام شود.
مهم ترین ویژگی که یک مهندس مشاور باید داشته باشد، چیست؟
پروژه های عمرانی و ساختمان سازی اغلب در حجم های گسترده ای انجام می شود. برای انکه کار با سرعت و دقت بالایی انجام شود نیاز به چند مهندس مشاور می باشد که در این صورت می توان از تیم مهندسین مشاور بهره گرفت. این تیم می تواند متشکل از دو تا چند نفر باشد. توصیه می شود تعداد ان ها بیشتر از سه نفر نباشد. اما افرادی که در این تیم حضور دارند باید شرایط خاصی را داشته باشند تا بتواند از پس حدود خدمات و شرح وظایف مهندس مشاور برایند. این ویژگی ها عبارتند از:
- مدرک تخصصی در یکی از حوزه های صنعتی، عمرانی، برق، مکانیک، محیط زیست و … باشد.
- فردی متعد و معتمد باشد.
- تجربه کاری درخشانی داشته باشد.
- مسولیت پذیر باشد.
- دانش کافی داشته باشد.
- از خلاقیت و سرعت عمل بالایی بهره مند باشد.
در این صورت است که می توانید پیشرفت فعالیت خود را تضمین کنید.
حدود خدمات و شرح وظایف مهندس مشاور به چه عواملی بستگی دارد؟
اولین عامل موثر در حدود خدمات و شرح وظایف مهندس مشاور میزان تخصص او است. اگر مهندس دانش کافی را نداشته باشد بی شک نمی تواند از همه لحاظ پروژه را ساپورت کند. این تنها عامل تاثیر گذار نیست. نوع پروژه، میزان دستمزد، سابقه و تجربه و … نیز از دیگر عواملی هستند که بر روی حدود خدمات مهندس مشاور تاثیر می گذارد. به همین خاطر بسیار حائز اهمیت می باشد که یک فرد مناسب را برای انجام این وظایف انتخاب کنید.